05 d’agost 2014


ANTONI VALENTÍ VALENTÍ “TIO TONI”
CIUTAT DE MALLORCA, 15/10/1937 – BARCELONA, 03/08/2014

Desapareix el “palmero” de referència de la rumba catalana, acompanyant de Peret durant més de dues dècades i membre de Patriarcas de la Rumba

Els pioners de la rumba catalana estan de marxa. Ara ha tocat a Antoni Valentí Carbonell, darrerament conegut com a “Tio Toni”. L’emblemàtic rumbero ens ha deixat aquesta matinada de diumenge 3 d’agost de 2014, a l’edat de 76 anys, a causa d’una greu malaltia que l’assetjava feia temps. Vinculat al carrer de La Cera de Barcelona, bressol de la rumba catalana i dels seus grans artistes, Toni Valentí ha estat el “palmero” professional amb més trajectòria. De la mà de Peret, va convertir aquest instrument en element característic de la rumba catalana. També se’l coneix per haver format part de Patriarcas de la Rumba, on va exhibir la seva faceta de cantant.

La carrera del “palmero de las gafas” està estretament lligada a Peret, a qui va acompanyar amb palmes i veus des de mitjans dels 60 fins a mitjans dels 80, quan el Rei de la Rumba es va retirar a l’església evangèlica. Amb ell va viure l’etapa daurada de la rumba catalana, i va col·laborar activament en els seus èxits nacionals i internacionals. Destaquen l’actuació al Midem de Cannes de 1967 i la participació a Eurovisió el 1974. Com a palmero d’estudi ha estat requerit per artistes de tota mena, des de Lola Flores a Macaco passant per Joan Manuel Serrat. El mateix Peret l’ha definit com “el millor palmero del món”, i efectivament pot ser considerat el palmero per antonomàsia de la rumba catalana.

Després de més de 20 anys retirat, el 2005 va tornar als escenaris amb Patriarcas de la Rumba, animat per Sicus Carbonell (Sabor de Gràcia). Amb aquesta formació va adoptar el renom de “Tio Toni” i va demostrar les seves dots com a cantant de temes propis. El seu deix melancòlic, la seva elegància extremada i la seva actitud aristocràtica el van fer guanyar popularitat entre els joves rumberos, convertint-se en un artista emblemàtic de l’escena.
Des de FORCAT, entitat de la qual era soci d’honor, lamentem aquesta pèrdua, i expressem el nostre condol a parents, amics i a tota la família rumbera. Esperem que les palmes del Toni continuïn inspirant i caracteritzant les nostres rumbes.

Mostra més notícies sobre , ,

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Digues-li quelcom a Sant Gaudenci!!!

SANT GAUDENCI Rumba Catalana © 2013 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org