03 d’abril 2012

Divendres 20 d’abril de 2012, 18:30h, CCCB
Neocalorrisme: rumba & underground

La rumba de Barcelona no sempre ha estat olímpica ni tampoc mestissa... També sona underground reivindicant els barris, des de dins, més enllà del maquillatge oficial de la multiculturalitat. El Neocalorrisme defineix aquestes bandes que, des de la tradició flamenca i rumbera i un gran bagatge rockero, lluiten per ampliar les seves fronteres tractant no només de fusionar, sinó d’assimilar i crear un so propi, reivindicant, al mateix , artistes quasi oblidats (Toni el Gitano, Las Grecas, El Pelos...).

Els Smash no tenen res a veure amb la rumba però sí amb l’underground. Es podria dir que són els padrins d’un moviment d’esquerres, descentralitzat, que a l’Espanya dels 70 tenia dos focus clau: Un era Sevilla, espontani, cabellut i de carrer; l’altre Barcelona, assenyat, jazzero i transgressor. I de sobte, el flamenc es troba en el seu camí i res no va ser igual.

De les aventures dels Smash a Barcelona i la seva ombra ens parlaran els periodistes musicals Jordi Turtós i Luís Clemente, acompanyant la projecció d’extractes del documental “Underground: la ciudad del Arco Iris”. Del Neocalorrisme ho faran Txarly Brown i José el Pantanito, dos reconeguts engalipadors.

I per posar la guinda, sessió introductòria als plats a càrrec del mateix Txarly Brown i concert especial 10è aniversari de la banda PANTANITO, en formació de luxe i amb ganes de donar la cara...

APUNTA'T A L'ESDEVENIMENT DE FACEBOOK!

Pantanito, la banda

L’inici de PANTANITO té lloc l’any 2000 i sorgeix de l’oportunitat d’integrar dos temes a la BSO de Sangra Babylon, pel·lícula de sèrie Z de macarres i ionquis. Tirant de col·legues graven la primera maqueta de Pantanito, Viviendo el barrio (2002). Després d’això i vàries entrades i sortides de músics, aconsegueixen una formació bàsica integrada per JOSÉ EL PANTANITO, XARIM ARESTÈ, LUÍS SÁNCHEZ, LUCHO CABALLERO i CLARA ‘LA POISON’. Amb aquesta formació es publicaran les altres dues maquetes acústiques de la banda el 2004 i 2005.

L’any 2006 van emprendre l’organització del 1er Certamen de Neocalorrisme de BCN i partiparen activament en la banda que va acompanyar a TONI EL GITANO en aquest mateix festival. Això els porta a participar el mateix any en el recopilatori rumbero Rambla, Rumble, Rumba, editat per EMI el 2007. Aquest mateix any són fitxats per K Industria i enregistren el seu primer disc titulat Pantanito, publicat el 2008. Durant dos anys es dediquen a presentar el disc, però la manca d’oportunitats els porta a prendre’s un descans...

El 2012 tornen a l’estudi per enregistrar 4 temes acompanyats de TONI EL GITANO, CATHY CLARET, EL CHACHO i JALEO REAL, editat en vinil pel 10è aniversari de la banda, amb el títol Ases de la Rumba.

+info: www.pantanito.com i www.rumbatunning.org


Dj Txarly Brown

Gràcies a Achilifunk: Gipsy Soul 1969-1979 el públic amant de la rumba i els seus derivats va descobrir que hi havia molt més ocult en el moviment el qual, durant aquells deu anys delimitats pel títol, va canviar la música popular ‘pàtria’. TXARLY BROWN, artista multidisciplinar i veritable Indiana Jones del gènere, va rescatar material de l’escena catalana per fondre’l amb altres moviments vinguts de comunitats autònomes com l’andalusa (‘El Garrotín’ dels psicodèlics SMASH). Posteriorment Brown ha continuat amb els seus Achilifunk, ara ja tirant de noms més actuals que utilitzen la rumba com a pedra de toc amb la finalitat de donar sabor a una poció especial.

SGuillen
Mundo Música


Informació extreta de l'esdeveniment oficial a la web del CCCB.

Mostra més notícies sobre , ,

2 comentaris:

 1. Una pregunta en el texto sobre Salsa Gitana se dice que las canciones eran de un tal el Pelos que cantaba por la costa brava.

  http://www.calarumba.com/estrellas-de-gracia.html


  es el mismo el Pelos de la Grifa, gracias.

  ResponElimina
 2. Hola Francis!
  Correcto, es el mismo de la Grifa.

  ResponElimina

Digues-li quelcom a Sant Gaudenci!!!

SANT GAUDENCI Rumba Catalana © 2013 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org