16 de novembre 2010

Fa gairebé dos anys que vaig publicar un post parlant del documental Les Cartes de l'Oncle Àngel. Fa poc el post va rebre un comentari avisant de l'existència de la continuació: Roms Catalans. Música d'Arrel Gitana, també produida per Udol de Llop. Vet aquí els tres primers capítols de la série.

Roms Catalans.Música d'Arrel Gitana és una sèrie documental que al mateix temps s'endinsa i ens mostra les arrels d'un poble amb una història que te els seus inicis a les terres de parla catalana l'any 1425; però amb uns origens molt més antics i profunds que ens porten al Pujhap, una regió del nord de la India.

Estem parlant del poble gitano català, una cultura amb mes de 500 anys d'història entre nosaltres, com a part del nostre poble i que entre d'altre coses van contribuir a enriquir la música catalana.

La sèrie fa un repas pels punts mes importants de la geografia catalana on els gitanos van deixar la seva emprempta, deixant clar el seu origen asiatic, les arrels de la seva llengua (el caló) i qui ha recollit el seu llegat.

Dona veu a persones tant destacades com en Pep Fornés (Director del Museu Etnològic de Barcelona), el Lluís Cabrera (Fundador i actual Director del Taller de Músics de Barcelona), Antonio Salazar (Patriarca Gitano actual de Lleida) i al mateix temps a formacions musicals com Dijous Paella, Rumberes dels Garrotan, la Troba Kung-Fú i a cantants de gran trajectoria musical i professional com per exemple en Peret o en Miquel Gil.

Un altre dels molts aspectes interessant que ens pot donar a conèixer el poble gitano català és la picaresca, molt extensa a la Terra Ferma, amb les seves famoses carrinclonades, que podriem traduir com bogeries o entremeliadures sense maldat o engany encaminades cap a la diversió.

Sèrie emessa durant el primer trimestre de 2010 per totes aquestes televisions:
Canal 10 Empordà , Lleida TV, Canal Nord TV, Vilafranca Televisió, Canal Taronja Bages, ETV - Llobregat Televisió, Molins de Rei TV, Canal Català Maresme, TV Ulldecona, Canal Català Girona Pla , Vídeo Ascó TV, Televisió del Ripollès, Canal Català de la Selva, Canal Català La Manyana , Televisió Sant Cugat, Canal Català Osona, TV Costa Brava, Canal Català Anoia

Mostra més notícies sobre ,

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Digues-li quelcom a Sant Gaudenci!!!

SANT GAUDENCI Rumba Catalana © 2013 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org