17 de juny 2010

VENTILADORS AL CAT
Cicle de Rumba Catalana, 21 de maig - 18 de juny

Aquesta SETMANA:

Divendres 18 de juny, 22:00h., Centre Artesà Tradicionàrius (Gràcia, Barcelona)

Xavi Ciurans (de Gertrudis) presenta:
"Això no és rumba nen!!"

Sempre havíem pensat que les cançons mundialment conegudes poden ser passades a rumba i és ben veritat! Només cal veure els grans èxits dels “Manolos” (Oh my loving o Amigos para siempre) o les rumbes del “Chacho” (El mundo en mis manos o Pañuelo verde). Aquestes eren rumbejades sempre dins una línea de grans èxits i de manera molt genuïna, de fet, fins i tot desconeixem als autors originals i han passat a formar part, dins l’imaginari col·lectiu, d’aquells rumberos que les interpreten.

El que rarament trobem és un homenatge a la rumba des d’altres estils. Alguns han fet troballes quasi arqueològiques descobrint com “El Último de la Fila” roquenrolejava alguna cançó d’en Peret però, estils com el swing o la bossa nova, poques vegades s’han apropiat de la cançó rumbera. La força d’aquests estils, relacionats sempre amb l’ambient del jazz, compartien un escenari comú amb el naixement de la rumba catalana a mitjans dels 50’s a la nostra ciutat, Barcelona. Sovint, els grans èxits del Jazz més llatí eren experimentats per guitarres rumberes acompanyades sempre d’unes quantes palmes i uns bons “jaleos”. És el cas de la primera cançó editada del mestre Peret amb “Ana María Lola” original de Sergio Eulogio Siaba, amb el nom d’ “Ave Maria Lola”, i popularitzada per Carlos el Argentino amb l’orquestra d’”El Gran Combo”.

La part inversa d’aquesta transformació musical no s’ha realitzat més que en la intimitat del joc del músic. La rumba catalana mereix una volta de campana i, per tant, un homenatge des de les regles harmòniques més forçades del món del Jazz. Aquesta serà la labor d’aquest espectacle.

“Això no és rumba nen!!!”, serà una posada en escena d’un quartet de Jazz format per piano, contrabaix, bateria i vents, més la suma d’un rumbero transfigurat en la figura de “crooner”. La intenció és entrar en el món juganer de dos mons paral·lels que fins ara poques vegades es podien tocar. Caldrà veure com el “Quarto de Tula” s’identifica amb un Be-Bop o el “Negro Bembón” en un swing trepidant.
Així doncs, la taula ja està servida i només cal que la cançó rumbera jugui en un altre espai que, de ben segur, sí trobaré a gust!


Preus de les entrades: 10 euros
(Amics del CAT, Socis i simpatitzants de FORCAT: 5 euros)

Reserva d’entrades a www.atrapalo.com i Centre Artesà Tradicionàrius

Del 21 de maig al 18 de juny C.A.T.
Exposició Fotogràfica d’Àlex Carmona

Tots els divendres del 21 de maig al 18 de juny
Sant Gaudenci presenta “Mostra de productes rumberusMés informació a www.tradicionarius.cat i www.forcat.org
www.forcat.org/catala/noticies/Ventiladors-al-CAT-Cicle-de-Rumba-Catalana-21.html

Mostra més notícies sobre

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Digues-li quelcom a Sant Gaudenci!!!

SANT GAUDENCI Rumba Catalana © 2013 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org